Om oss

Välkommen att ta del av lite information om oss, vår "hund-bakgrund" & inriktning.
Evama
heter jag som startat och har huvudansvaret för Törnskogens Kennel.
Min man Janne bidrar med ett stort intresse, stöd & support.
Vår dotter Christel, står sedan flera år med som delägare tillsammans med mig  i kenneln, då hon tidigare fött upp några kullar Cavalier King Charles Spaniels med vårt kennelnamn, men nu hjälper hon bara till nångång  ibland när jag har valpar.
                                                       -----------------------
I hela mitt liv har jag haft, arbetat med & engagerat mig i hundar & hundsport.
Jag träffade Janne genom hundarna, våra barn är uppvuxna bland dem & genom dem har jag fått mina flesta & bästa vänner i livet, både i & utanför landets gränser.

Redan som ung flicka deltog jag på utställningar & viltspårsprov & i tonåren höll jag vardagslydnadskurser. Lite senare skrev/arbetade jag på tidningen Vi Hundägare (HundSports chefredaktör Torsten Widholm & välkände Anders Hallgren var mina kollegor) & under kennelns första år, i slutet av 70-talet var jag verksam i Sthlm:s Hunduppfödarförening & i Östsvenska taxklubben. Vi födde upp korthåriga taxar  eftersom både Janne & jag vuxit upp med rasen & kände den ganska bra.
Under några år i England kom jag i kontakt med labradorer som jag tyckte mycket om & födde upp ett par kullar där & även här hemma innan rasen blev för populär.

Eget företag, barn & en tidskrävande hästverksamhet gjorde att jag under några år inte var så aktiv med uppfödning men jag tävlade & höll olika kurser - bl.a. fick jag lov av Marie Hansson (som introducerade Agility i Sverige) att hålla några agility kurser i vårt ridhus innan sporten etablerades & blev stor och välkänd.

Under flera år har jag varit verksam i vår lokala brukshundklubb som utbildingsansvarig, utställningsansvarig,  i styrelsen & inte minst som instruktör. Jag har tränat  & tävlat i lydnadsklasserna & i spår & Christel har tävlat/tränat/ haft kurser i freestyle som hon också introducerade på vår klubb då hon är utbildad freestyle instruktör.
Under alla år har jag tävlat med mina hundar på utställningar i och utom Sverige.
En av många utbildningar om hund som jag har genomgått under åren är en utbildning inom Svenska Blå Stjärnan i Akut hundsjukvård/första hjälpen hund.
I flera år höll jag föreläsningar i ämnet & hade hund "på schemat" på olika skolor.

I mitten av -90 talet kom en Korthårig Collie in i familjen och 2001 fick jag mitt första egna korthår och därmed blev rasen "min passion"i livet.
Korthårig Collie hade allt jag sökt & uppskattade hos en hund.
Följsamhet, vänlighet, arbetsvilja, socialitet, intelligens & ett tilltalande yttre.
Lättlärd, lättskött & lagom stor. Att kunna rida eller promenera ut i naturen utan oro för att min hund skulle jaga efter vilt var något som jag också upskattade mycket.

Målet & inriktningen för min uppfödning är sunda, rastypiska, trevliga hundar som fungerar väl som goda familjemedlemmar hos normalt aktiva hundägare.
Givetvis följer vi SKK:s & SCK:s rekommendationer gällande avel/uppfödning för collie

Eftersom collie & vallhundsraser i allmänhet, är lättlärda kan den intresserade ägaren utvecka färdigheter hos sin hund inom många olika hundsports grenar.
Man kan ägna sig åt någon aktivitet man själv & hunden har intresse & fallenhet för. Collies från vår uppfödning tävlar &/eller tränar i lydnad, spår, sök, rapport, agility, nosework, rallylyd, freestyle, viltspår & vallning, förutom att tävla på utställning.
MH & HD/ED röntgen är önskvärt att så många som möjligt av hundarna får göra.

Man ska som valpköpare vara medveten om att collie är en brukshund som bör ha ett aktivt liv med tillgång till motion varje dag & någon form av uppgift/träning även om aktiviteten också kan bestå i att hämta tofflor, plocka upp barnens leksaker eller hjälpa till att tömma tvättmaskin/hänga tvätt/hämta posten.
Det går bra att ha en collie utan att man jämnt måste vara på träningsplan - huvudsaken är att de får vara delaktiga i sin ägares liv & att de, som sagt, får någon form av träning/aktivitet som håller "kropp & knopp" i form + att man ska tänka på att en god lydnad ger många fördelar i både hundens & ägaren liv tillsammans.

  Törnskogens Kennel
            1984 - 2019
       35-års jubileum

SE JV-19 Törnskogens All You Need ELLEN
SE JV-19 Törnskogens All You Need ELLEN

      Törnskogens Kennel
               1984 - 2014
           30 års jubileum

det firade vi med fem nya Champions och......

 2014 deltog vi på
Cruft´s i England med två kvalificerade Törnskogen collies

och på sommaren 2015 åkte vi och  tävlade på World Dog Show i  Milano med ett par av våra egna Törnskogen  hundar
..och
 kom hem med en Världsvinnare

Det gick bra i Italien! World Winner -15, C.I.B Törnskogens Queen Of Diamonds & Christel