Om oss

Välkommen att ta del av lite information om oss, vår "hund-bakgrund" & inriktning.
Evama
heter jag som startat och har huvudansvaret för Törnskogens Kennel.
Min man Janne bidrar med ett stort intresse, stöd & support.
Vår dotter Christel, står sedan flera år med som delägare tillsammans med mig  i kenneln, då hon tidigare fött upp några kullar Cavalier King Charles Spaniels med vårt kennelnamn, men nu hjälper hon bara till nångång  ibland när jag har valpar.
                                                       -----------------------
I hela mitt liv har jag haft, arbetat med & engagerat mig i hundar & hundsport.
Jag träffade Janne genom hundarna, våra barn är uppvuxna bland dem & genom dem har jag fått mina flesta & bästa vänner i livet, både i & utanför landets gränser.

Redan som ung flicka deltog jag på utställningar & viltspårsprov & i tonåren höll jag vardagslydnadskurser. Lite senare skrev/arbetade jag på tidningen Vi Hundägare (HundSports chefredaktör Torsten Widholm & välkände Anders Hallgren var mina kollegor) & under kennelns första år, i slutet av 70-talet var jag verksam i Sthlm:s Hunduppfödarförening & i Östsvenska taxklubben. Vi födde upp korthåriga taxar  eftersom både Janne & jag vuxit upp med rasen & kände den ganska bra.
Under några år i England kom jag i kontakt med labradorer som jag tyckte mycket om & födde upp ett par kullar där & även här hemma innan rasen blev för populär.

Eget företag, barn & en tidskrävande hästverksamhet gjorde att jag under några år inte var så aktiv med uppfödning men jag tävlade & höll olika kurser - bl.a. fick jag lov av Marie Hansson (som introducerade Agility i Sverige) att hålla några agility kurser i vårt ridhus innan sporten etablerades & blev stor och välkänd.

Under flera år har jag varit verksam i vår lokala brukshundklubb som utbildingsansvarig, utställningsansvarig,  i styrelsen & inte minst som instruktör. Jag har tränat  & tävlat i lydnadsklasserna & i spår & Christel har tävlat/tränat/ haft kurser i freestyle som hon också introducerade på vår klubb då hon är utbildad freestyle instruktör.
Under alla år har jag tävlat med mina hundar på utställningar i och utom Sverige.
En av många utbildningar om hund som jag har genomgått under åren är en utbildning inom Svenska Blå Stjärnan i Akut hundsjukvård/första hjälpen hund.
I flera år höll jag föreläsningar i ämnet & hade hund "på schemat" på olika skolor.

I mitten av -90 talet kom en Korthårig Collie in i familjen och 2001 fick jag mitt första egna korthår och därmed blev rasen "min passion"i livet.
Korthårig Collie hade allt jag sökt & uppskattade hos en hund.
Följsamhet, vänlighet, arbetsvilja, socialitet, intelligens & ett tilltalande yttre.
Lättlärd, lättskött & lagom stor. Att kunna rida eller promenera ut i naturen utan oro för att min hund skulle jaga efter vilt var något som jag också upskattade mycket.

Målet & inriktningen för min uppfödning är sunda, rastypiska, trevliga hundar som fungerar väl som goda familjemedlemmar hos normalt aktiva hundägare.
Givetvis följer vi SKK:s & SCK:s rekommendationer gällande avel/uppfödning för collie

Eftersom collie & vallhundsraser i allmänhet, är lättlärda kan den intresserade ägaren utvecka färdigheter hos sin hund inom många olika hundsports grenar.
Man kan ägna sig åt någon aktivitet man själv & hunden har intresse & fallenhet för. Collies från vår uppfödning tävlar &/eller tränar i lydnad, spår, sök, rapport, agility, nosework, rallylyd, freestyle, viltspår & vallning, förutom att tävla på utställning.

Man ska som valpköpare vara medveten om att collie är en brukshund som bör ha ett aktivt liv med tillgång till motion varje dag & någon form av uppgift även om aktiviteten också kan bestå i att hämta tofflor, plocka upp barnens leksaker eller hjälpa till att tömma tvättmaskin/hänga tvätt/hämta posten.
Det går bra att ha en collie utan att man jämnt måste vara på träningsplan - huvudsaken är att de får vara delaktiga i sin ägares liv & att de, som sagt, får någon form av träning/aktivitet som håller "kropp & knopp" i form + att man ska tänka på att en god lydnad ger många fördelar i både hundens & ägaren liv tillsammans.

  Törnskogens Kennel
            1984 - 2019
       35-års jubileum

SE JV-19 Törnskogens All You Need ELLEN
SE JV-19 Törnskogens All You Need ELLEN

      Törnskogens Kennel
               1984 - 2014
           30 års jubileum

det firade vi med fem nya Champions och......

 2014 deltog vi på
Cruft´s i England med två kvalificerade Törnskogen collies

och på sommaren 2015 åkte vi och  tävlade på World Dog Show i  Milano med ett par av våra egna Törnskogen  hundar
..och
 kom hem med en Världsvinnare

Det gick bra i Italien! World Winner -15, C.I.B Törnskogens Queen Of Diamonds & Christel