Om oss

Välkommen att ta del av lite information om oss, vår "hund-bakgrund" & inriktning.
Evama
heter jag som startat och har huvudansvaret för Törnskogens Kennel.
Min dotter Christel , har i flera år  varit delägare tillsammans med mig  i kenneln, då hon tidigare fött upp några kullar Cavalier King Charles Spaniels med vårt kennelnamn, men nu gör hon ett uppehåll i sin uppfödarverksamhet och jag välkomnar Sarah Wenne, min nya kompanjon i kenneln, från & med våren 2021.

                                                       -----------------------
Presentation Evama:
I hela mitt liv har jag haft, arbetat med & engagerat mig i hundar & hundsport.

Jag träffade min man, Janne, genom hundarna, våra barn & barnbarn är uppvuxna bland dem & genom dem har jag fått mina flesta & bästa vänner i livet, både i & utanför landet.
Redan som ung flicka deltog jag på utställningar & viltspårsprov & i tonåren höll jag vardagslydnadskurser. Lite senare skrev/arbetade jag på tidningen Vi Hundägare & under kennelns första år, i slutet av 70-talet var jag verksam i Stockholms Hunduppfödarförening & i Östsvenska taxklubben.
Vi födde upp korthåriga taxar & senare även ett par kullar med labradorer & därefter  Field Spaniels under 12 år, jämnsides med Korthårig Collie 
Under flera år har jag varit verksam i vår lokala brukshundklubb som utbildingsansvarig, utställningsansvarig,  i styrelsen & inte minst som instruktör. Jag har tränat  & tävlat i lydnadsklasserna & i spår & under alla år har jag också tävlat på utställningar både i Sverige & ute i Europa.
Det har också blivit lite Agility, Nosework och Rallylydnad på senare år.
En av många utbildningar om hund som jag har genomgått under åren är i Akut hundsjukvård/första hjälpen hund.
I flera år höll jag föreläsningar i ämnet & hade hund "på schemat" på olika skolor.

I mitten av -90 talet kom en Korthårig Collie in i familjen och 2001 fick jag mitt första egna korthår och därmed blev rasen "min passion"i livet.
Korthårig Collie hade allt jag sökt & uppskattade hos en hund.
Följsamhet, vänlighet, arbetsvilja, socialitet, intelligens & ett tilltalande yttre.
Lättlärd, lättskött & lagom stor. Att kunna rida eller promenera ut i naturen utan oro för att min hund skulle jaga efter vilt var något som jag också upskattade mycket. 

                                                 - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - 
Presentation Sarah:
Hundar har funnits vid min sida i hela mitt liv och jag växte upp med collie, schäfer & labrador.  Min första egna korthåriga collie MARA skaffade jag 2008, medan jag bodde kvar i Finland, från Bell Peppers kennel och 2016 utökades familjen med PUKE,  KORAD SEJV-16 SE(u)CH Törnskogens Fratello Da Jesolo.
Jag har tränat och tävlat i lydnad, agility, nosework m.m. förutom att jag tävlat på utställningar. Jag har en inspirerande & bra träningskamrat i min syster Malin som bor i närheten och är hundförare i armén.
Jag har utbildat ett par av mina hundat till Social tjänstehund, skolhund/ läshund & även arbetat med dem inom äldreomsorg & med personer med funktionshinder.
Jag har ett djupt och starkt intresse för korthårig Collie och ser fram mot att delta i arbetet tillsammans med Evama i kenneln.
2019 flyttade min man Richard och jag från Stockholm till en gård utanför Västerås, c:a 30 min väg från Evama & Janne, där vi bor med våra hundar, höns, kaniner & förhoppningsvis snart även får. I familjen finns också sedan 2017 vårt charmtroll Dansk Svenska Gårdshunden,  Vittra. 
Vi älskar skog, natur odling & trädgård och våra hundar är med på allt vi gör.

                                               - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Målet & inriktningen för vår uppfödning är sunda, rastypiska, trevliga hundar med bra mentalitet som fungerar väl som goda familjemedlemmar hos normalt aktiva hundägare. Givetvis följer vi SKK:s & SCK:s rekommendationer gällande avel/uppfödning för collie
Eftersom collie & vallhundsraser i allmänhet, är lättlärda kan den intresserade ägaren utvecka färdigheter hos sin hund inom många olika hundsports grenar.
Man kan ägna sig åt någon aktivitet man själv & hunden har intresse & fallenhet för. Collies från vår uppfödning tävlar &/eller tränar i - lydnad, spår, sök, rapport, agility, nosework, rallylyd, freestyle, K9-biathlon, canicross, viltspår & vallning, förutom att tävla på utställning. MH (mentalbeskrivning) & HD/ED (höft & armbåge) röntgen är önskvärt att så många som möjligt av hundarna får göra.

Man ska som valpköpare vara medveten om att collie är en brukshund som bör ha ett aktivt liv med tillgång till motion varje dag & någon form av uppgift/träning även om aktiviteten också kan bestå i att hämta tofflor, plocka upp barnens leksaker eller hjälpa till att tömma tvättmaskin/hämta posten.
Det går bra att ha en collie utan att man jämnt måste vara på träningsplan - huvudsaken är att de får vara delaktiga i sin ägares liv & att de, som sagt, får någon form av träning/aktivitet som håller "kropp & knopp" i form + att man ska tänka på att en god lydnad ger många fördelar i både hundens & ägaren liv tillsammans.
Bosse, Jezzie, Freyja , Evama och Nelly  i Silkeborg Danmark Foto: Majbritt Pedersen
Bosse, Jezzie, Freyja , Evama och Nelly i Silkeborg Danmark Foto: Majbritt Pedersen


42 år sedan första kullen från Törnskogens registrerades i SKK
* 1982 - 2024 *
 

Evama & SE JV-19 Törnskogens All You Need
Evama & SE JV-19 Törnskogens All You Need
Sarah med Richard & hundarna Mara & Puke
Sarah med Richard & hundarna Mara & Puke

      Törnskogens Kennel
               1984 - 2014
           30 års jubileum

det firade vi med fem nya Champions och......

 2014 deltog vi på
Cruft´s i England med två kvalificerade Törnskogen collies

och på sommaren 2015 åkte vi och  tävlade på World Dog Show i  Milano med ett par av våra egna Törnskogen  hundar
..och
 kom hem med en Världsvinnare

Det gick bra i Italien! World Winner -15, C.I.B Törnskogens Queen Of Diamonds & Christel